Nieuws uit Veltum

Boswerk

dinsdag 24 november 2020

Wie door het Hendrikkebos of bos Matterhornlaan-Etnalaan wandelt, ziet dat er repen schors van stammen zijn gesneden. Wat gebeurt daar en waarom?

Eens in de zes à negen jaar moet een bos worden uitgedund: sommige bomen moeten verdwijnen om andere de kans te geven sterker en gezonder uit te groeien. In de afgelopen weken heeft de gemeente geblest. De medewerker heeft de bomen die moeten verdwijnen gemerkt door een reep van de schors te snijden. Dit is een merkteken voor de houtzagers die komend jaar aan de slag gaan. Het merken met een mes heet ‘blessen’ omdat de streep witte bast doet denken aan de bles van een paard.
Welke bomen om moeten, hangt af van het doel van het bos. Als bijvoorbeeld een rijke natuur het doel is, moeten er grillige bomen groeien met holtes voor dieren. Is  houtproductie het doel dan zijn juist rechte, takvrije stammen van belang.
De struiken onder de bomen worden niet gesnoeid, behalve wanneer er een per ongeluk beschadigd raakt. De houtzagers doen hun best schade zoveel mogelijk te voorkomen.

De bomen die worden omgezaagd, worden verkocht. De houthandelaar krijgt de ruimte om de bomen tot eind 2021 te vellen, maar mag dat niet in het broedseizoen doen (half maart – half juli). De opbrengst wordt besteed aan bosbeheer. Afhankelijk van dikte, rechtheid en soort wordt het hout verwerkt tot papier, spaanplaat, MDF, latten, plankjes of meubels.

Wanneer u een vogelhuisje heeft hangen aan een boom die geblest is, verzoeken wij u  om hiervoor vóór het kappen een ander plekje in het bos te zoeken.

Terug naar wijknieuws logo wijkteam veltum