Nieuws uit Veltum

Terugblik themabijeenkomst Dementie in de wijk 23 september 2017

vrijdag 6 oktober 2017

Op zaterdag 23 september jl. vond in ’t Schöpke de themabijeenkomst “Dementie in de wijk” plaats. Het doel van de bijeenkomst was om bewoners en ondernemers in Veltum te informeren over dementie. Wat is dementie? Hoe kan ik signalen herkennen? Wat kan ik voor een buurtbewoner met dementie en zijn mantelzorger betekenen?

“Ik stelde soms vijf keer dezelfde vraag”

De middag begon met een persoonlijk verhaal van het echtpaar Mieke en Theo. Bij Mieke is twee jaar geleden dementie vastgesteld. Mieke en Theo vertelden wat de impact is voor hen beiden en de omgeving. Maar ook wat de eerste signalen waren van deze ziekte. Mieke stelde soms vijf keer achter elkaar dezelfde vraag en kon uiteindelijk niet meer haar werk als kraamhulp uitoefenen. Theo benadrukte dat begrip en steun vanuit de omgeving erg belangrijk is. Net als het ontmoeten van lotgenoten, bijvoorbeeld in het Alzheimercafé.

Verschillende vormen van dementie

Er zijn meer dan 50 verschillende vormen van dementie waarvan Alzheimer de bekendste en meest voorkomende vorm is. Catherine Mijnster en Anita Middendorp, twee medewerkers van Hulp van dementie legden uit wat er met de hersenen bij de verschillende vormen van dementie gebeuren en wat signalen zijn waar we op kunnen letten, bijvoorbeeld in verandering van gedrag.

Dementie in de wijk

Mark Schapendonk van Venray Dementievriendelijk gaf als afsluiting aan hoe belangrijk het is voor mensen met dementie om mee te kunnen blijven doen. Dit is mede de aanleiding voor de pilot “Dementie in de wijk” in Veltum. Het wijkplatform Veltum, Venray Dementievriendelijk, wijkteam Veltum, Wonen Limburg en de gemeente Venray hebben de handen ineen geslagen om te onderzoeken welke behoeften mensen met dementie en hun mantelzorgers hebben in de wijk. Welke voorzieningen missen zij nog? Dit onderzoek loopt momenteel.

Vragen?

Heeft u vragen over de pilot of over dementie? Neem dan contact op met Venray Dementievriendelijk via info@venraydementievriendelijk.nl 

Terug naar wijknieuws logo wijkteam veltum